top of page
  • Alexandra Fodor

Alba Aluminiu si cei 7 magnifici



Undeva, în Munții Apuseni, într-un peisaj de vis, își are sălașul (nu Sălajul, că e în Alba) compania Alba Aluminiu, companie specializată în realizarea de pigmenți, paste și pulberi pe bază de aluminiu. Atât de specializată încat este invidiată de către multe prințese-jucătoare de pe piețele globale, de peste mări și țări.


Cu ceva vreme-n urmă, să tot fie iarna lui 2020, Alba Aluminiu a dat sfară-n țară că cine o va ajuta în implementarea unui sistem de cântărire butoaie cu pastă de aluminiu și etichetarea acestora pe amplasament, va fi aspru răsplătit!


Degrabă am sărit în ajutor și am instalat un sistem de cântărire cu etichetare pentru butoaiele care ies din linia de pregătire materie primă. Doar că pe acolo mai era și Pulberea de aluminiu, care, ca orice pulbere de metal ușor, se pricepe de minune să facă focul (asa cum o gospodină adevarată se pricepe să facă mâncare și scandal cu ce găsește prin casă), avand calitatea” de a permite aprinderea lesne prin frecare cu suprafețe din oțel standard. Acest lucru, combinat cu solvenții folosiți în producția de pigmenți, face ca mediul de lucru să fie unul cu risc de explozie. Soluția propusă de Scaleit - cântar în construcție ATEX cu protecție intrinsecă și terminal de cântărire montat în zona non-ex, terminal echipat cu interfață cu ecran tactil grafic și imprimantă termică - permite utilizarea intuitivă și generarea de etichete plastifiate, rezistente la radiațiile solare și la intemperii (butoaiele etichetate sunt stocate la exterior).

Dar, ca în orice poveste frumoasă, începutul nu a fost ușor: operatorii vedeau sistemul de etichetare ca o corvoadă. Totul era pentru ei o muncă în plus, care le lua din timpul de producție. Acum, la mai bine de un an de la punerea în funcțiune a sistemului, acesta a devenit un echipament indispensabil secției de materie primă. Dovadă stă și spaima încercată de personalul productiv doar la simpla informare că se oprește sistemul pentru o actualizare. Sau atunci când imprimanta rămâne fără rolă de etichete.

Importanța sistemului de etichetare este dovedită de asemenea și la nivel de business model. Managementul companiei dorește acum să poată controla informațiile privitoare la consumurile de materie primă, precum și la managementul stocurilor de materie primă din depozitele de butoaie. Pentru asta, magnificii specialiști Scaleit au încălecat din nou pe idei și au propus și implementat urmatoarea soluție:

· Două terminale echipate cu același model de ecran tactil grafic, instalate la ușile de intrare în secțiile care consumă materia primă din butoaie;

· Fiecare terminal este echipat cu scanner de cod de bare care permite scanarea etichetelor butoaielor. Evident că acest scanner trebuie sa fie mobil, astfel că legătura dintre terminal și scanner este asigurată prin conexiune Bluetooth;

· Cele două terminale, precum și terminalul sistemului de etichetare sunt acum interconectate într-o rețea de modem-uri radio care permit transferul independent al datelor către un echipament master (stație de lucru PC instalată în biroul laboratorului de analize), echipament pe care este instalată o aplicație software Scaleit pentru management-ul stocurilor.


Și cum imaginile vorbesc de la sine, le lăsăm pe ele în continuare să spună povestea. Doar o observație: tot și toate la Alba Aluminiu sunt acoperite de o culoare alb-metalic. Chiar și fețele oamenilor harnici care lucrează în secții...


30 afișări0 comentarii
bottom of page