• ScaleitWebAdmin

Cântare Rutiere Metalice - Capacitate si Caracteristici

Cumpărătorii de cântare auto tind să compare diferite modele de cântare rutiere pentru a alege soluția perfectă care să acopere toate cerințele lor și să ofere în același timp un pod basculă robust și fiabil în timp. Această postare vă oferă informații care să vă ajute în înțelegerea terminologiei și a specificațiilor pe care le întâlniți în analiza de oferte de cântare rutiere, inclusiv capacitate, sarcină maximă concentrată, săgeată, etc.

  1. INTRODUCERE

În cadrul Uniunii Europene (inclusiv România), cântarele rutiere pentru tranzacții comerciale sunt reglementate de Directiva Europeană 2014/31/EU (transpusă în legislația română prin HG 710/2015), privind punerea la dispoziție pe piață a aparatelor de cântărit cu funcționare neautomată.


Cântarele rutiere sunt definite de caracteristici precum:

  • Capacitate nominală;

  • Diviziune;

  • Sarcină maximă concentrată;

  • Săgeată.

Aceste caracteristici sunt comparate în mod uzual la alegerea unui cântar auto, însă cumpărătorii pot fi induși în eroare cu ușurință atunci când analizează aceste valori și modul cum acestea se transpun în relație cu fiecare cântar rutier în parte. De aceea considerăm că este foarte importantă înțelegerea acestor termeni și a modului lor de aplicare.


2. CAPACITATE NOMINALĂ ȘI DIVIZIUNE


Contrar a ceea ce se crede în mod uzual, capacitatea nominală (întâlnită și ca Max, capacitate maximă cântar, etc.) nu definește sarcina maximă la care este cântarul rutier conceput să reziste. Capacitatea nominală a unui cântar reprezintă pur și simplu capacitatea maximă pentru care indicatorul digital de greutate al cântarului este programat să funcționeze. Configurarea indicatorului de greutate are loc funcție de cerințele utilizatorului final cu privire la capacitatea cântarului și precizie.


În mod uzual, capacitatea nominală a unui cântar este de 60 000 sau de 80 000 kg. În funcție de tipul de celule de sarcină utilizate, cântarele rutiere au un număr de diviziuni de 3 000, 4 000 și uneori 4 500 diviziuni.


Diviziunea unui cântar auto este în mod uzual 10, 20 sau 50 kg și este calculată cu ajutorul formulei:


e = d = Max/n


unde:

e - diviziune de verificare (întotdeauna egală cu diviziunea de lucru în cazul cântarelor rutiere);

d - diviziune de lucru;

Max - capacitatea nominală a cântarului rutier;

n - numărul de diviziuni.


Diviziunea (de verificare și/sau de lucru) obținută din formula de mai sus se rotunjește în sus la prima diviziune de forma 10, 20 sau 50 kg.


3. Sarcină Maximă Concentrată