top of page
  • Alexandra Fodor

WeighNET – Episode I (Prezentare Generala)

Așa cum spunem des în cadrul companiei,

particula ”IT” din numele Scaleit nu vine de la ”Italia”

(deși principalii noștri parteneri sunt din Italia și deși iubim Italia

cu tot ce reprezintă ea), ci de la capacitatea noastră de a adăuga valoare

sistemelor de cântărire prin componenta IT și de automatizare. Această capacitate

iese la iveală și prin dorința noastră continuă de a reinventa soluțiile software și de a le menține în tendințele actuale ale platformelor hardware și atrendului utilizatorilor de a folosi platformele hardware.


În 2004 lansam pe piață pachetul de programe care avea să devină W8 (Weight), pachet destinat platformelor Windows în scopul achiziționării și gestionării datelor de cântărire (de la cântare auto, cântare feroviare, cântare de flux, etc.). Beneficiind de interfața grafică intuitivă, flexibilitatea în instalare și conectare cu diferite periferice, soluția W8 a devenit repede unul dintre produsele ”star” ale companiei și un produs de vârf în ceea ce privește soluțiile software pentru cântăririle industriale.


Cu toate că, așa cum spune fermierul american, dușmanul binelui este mai-binele (ori, pe limba lui, ”If it ain’t broken, don’t fix it!”), începând cu finele lui 2020, ne-am pus din nou pe treabă în scopul regândirii aplicației pentru a o face mai flexibilă la noile tehnologii (tablete, ecrane touch screen, etc.), și cu o abordare mai flexibilă care să permită furnizarea a cât mai multe informații de la prima vedere. După un an de dezvoltare și testare (in-house și la clienții alfa) am lansat pachetul de programe WeighNET.

”Bine, bine,” veți zice…”Dar ce poate fi nou în WeighNET? Ce poate face WeighNET și nu face W8? Ce este atât de deosebit la acest WeighNET?”.

Ei bine, chiar ne bucurăm că veți fi pus aceste întrebări și vă mulțumim pentru ele! Răspunsul este TOTUL. Totul este nou, totul este regândit de la zero. Bazându-ne pe experiența acumulată timp de 18 ani în dezvoltarea, implementarea și suportul tehnic pentru aplicația W8, ne-am întors la planșetă și am reproiectat totul, optimizând logica din spatele aplicației, structura bazelor de date și folosind tehnologii și componente de ultimă generatie!


Punctele cheie pe care le putem cu mândrie prezenta în acest rezumat și pe care le vom detalia în Episoadele care urmează:


- Motor de bază de date complet regândit: structura bazei de date este redesenată pentru a optimiza structura tabelelor, precum și relațiile dintre acestea. Noul motor al bazei de date permite inclusiv până la 5 câmpuri suplimentare de date (de orice tip, text, numeric, dată/oră, etc.) care pot fi definite și personalizate la fața locului. În mod implicit, motorul folosește o bază de date MS SQL Server, însă poate fi comutat cu extrem de mare ușurință pe orice alt tip de bază de date existent la client și expus ODBC (de ex. Oracle, MS Access, etc.). Noul nostru motor de bază de date permite inclusiv lucrul complet fără baze de date, putând salva datele în fișiere XML.


- Timpi de performanță optimizați: noul motor de bază de date folosește interogări dinamice față de baza de date, permițând expunerea datelor către utilizator în timp real. Astfel, chiar și atunci când se agregă date de mare și foarte mare volum (de ordinul milioanelor de înregistrări) sistemul răspunde în 1 ... 5 secunde și expune primele pagini de date în paralel cu procesarea datelor rămase. Această caracteristică poate părea că nu este importantă (și – în cazul aplicațiilor de mici dimensiuni - nici nu este), însă devine critică în cazul clienților de dimensiuni medii și mari.


- Funcție de import a datelor de cântărire din baze de date ale fostelor aplicații de cântărire. Această funcție este destinată în special importului de date din aplicația W8 în cazul în care clientul decide să migreze către WeighNET, dar se pot implementa cu ușurință importuri de date din aplicații terțe.


- Interfață grafică complet regândită, orientată către scalabilitate (redimensionare dinamică pe diferite ecrane cu diferite rezoluții) și cu o abordare ce permite utilizarea cu ușurință, indiferent de modul de lucru: de la tastatură, prin intermediul mouse-ului sau pe touch-screen.


- Interfață grafică îmbunătățită: fiecare element al ecranelor aplicației conține o multitudine de informații ce pot fi înțelese și urmărite dintr-o vedere. Ca și exemplu, cântăririle curente sunt prezentate sub forma unor butoane (ușor de deschis prin touch-screen), butoane care conțin toate informațiile de bază ale cântăririi. Culoarea butoanelor indică și starea cântăririi (în lucru, pre-comandă, cântărire finalizată, etc.). De asemenea, butoanele de date primare afișează (sub forma unor mici bule) numărul de înregistrări disponibile.

- Flexibilitate deosebită în conectivitatea cu echipamente periferice. Deși nativ aplicația este gândită pentru interconectarea cu cântarele Scaleit, aceasta are un modul de control echipamente periferice care permite configurarea cu ușurință, direct pe amplasament (fără a fi necesară programare suplimentară), pentru conectarea oricărui tip de cântar care are o interfață de comunicare funcțională și un protocol de comunicație cunoscut. Cântarele se pot conecta prin port serial (RS232, RS485) sau prin protocol TCP/IP. Pe lângă cântare în sine, WeighNET permite conectarea cu:


· Terminale de auto-cântărire Scaleit;

· Bariere și semafoare prin intermediul controlului de intrări/ieșiri digitale (integrate în indicatorul Scaleit sau prin intermediul modulelor de control I/O);

· Afișaje repetitoare alfanumerice;

· Camere de luat vederi (simple sau ANPR/LPR). Modulul LPR al aplicației permite utilizarea de camere cu funcție ANPR integrată sau poate folosi un motor extern de analiză imagine și detecție număr de înmatriculare. Modulul LPR are inclusiv funcție de identificare numere UIC vagon sau container maritim, ceea ce permite aplicației să fie integrată în diverse aplicații de cântărire.


- Flexibilitate în generarea de documente de cântărire. Mulțumită designerului de șabloane integrat în aplicație, WeighNET permite generarea oricărei combinații de documente de cântărire: tichet de cântar, aviz de expediție, foaie de trăsură, etc. Documentele pot fi tipărite și/sau transmise electronic la una sau mai multe destinații (adrese de email, servicii de mesagerie electronică, etc.).

Aplicația permite utilizarea în comun de către mai multe companii, datele fiecăreia dintre companii fiind izolate (o companie nu poate vedea informațiile și rezultatele cântăririlor celorlalte companii utilizatoare). De asemenea, aplicația permite definirea de puncte de lucru (departamente) diferite, fiecare dintre acestea putând avea setări complet diferite în ce privește modul de afișare, echipamentele periferice, șabloanele folosite.


- WeighNet are o interfață grafică personalizabilă, putând fi modificate schema de culori, forma cursorului, etc.


- Interfață multilinguală dinamic, ce permite utilizarea WeighNET într-un mediu cu operatori și utilizatori de mai multe naționalități. De la intrefața de lucru și până la tichetele de cântar, totul poate fi tradus și personalizat. În prezent interfața aplicației este disponibilă în română, engleză, norvegiană și franceză, însă traducerea aplicației într-o altă limbă este făcută la cerere fără costuri suplimentare și de pe o zi pe alta.


Și câte și mai câte poate face WeighNET!


Dar să nu exagerăm încercând să vă povestim totul dintr-o singură suflare, astfel riscând să vă pierdeți din concentrare. Mai multe Episoade în zilele următoare...


“Always remember, your focus determines your reality.”


44 afișări0 comentarii
bottom of page