top of page
  • salut496

Alege cantarul electronic industrial optim, pentru o afacere cu greutate

Actualizată în: 16 oct. 2023


Cântarul, încă de la forma lui primitivă descoperită de egipteni în mileniul IV î.Hr., a devenit unul dintre cele mai importante instrumente din societate, de atunci și acum, esențial pentru cuantificarea muncii umane. Fără un sistem de măsurare a greutății, nu ar fi posibilă nicio activitate comercială și nicio industrie, indiferent de gradul de dezvoltare, nu ar avea reperele minime în funcție de care să-și evalueze componentele cele mai elementare cu care operează. Această invenție a permis controlarea uneia dintre principalele caracteristici ale elementelor fizice, greutatea, și oferirea unui răspuns la una dintre cele mai importante întrebări: Cât? Cât de grele, cât de ușoare, cât de mari, cât de mici să fie sacii, baloții, cutiile, gălețile, pungile, sticlele etc., adică toate recipientele și obiectele care fac posibile schimburile comerciale interumane în societatea modernă, în special cântarele industriale fiind cele care duc greul tuturor acestor operațiuni.


Tipuri de cântare industriale


Scala greutăților existente reflectă nevoile specifice de organizare și structurare a produsului muncii umane, defalcat în cantități precise și valorificat conform unor etaloane general recunoscute. Deoarece în domeniile producție și comercial greutatea se reflectă în bani, precizia de măsurare are un impact direct asupra profitului unei afaceri. Deși există foarte multe tipuri de instrumente de măsurare a greutății, în funcție de sistemul de clasificare, cântarele electronice industriale integrează unele dintre cele mai avansate tehnologii în domeniu, care reduc erorile și maximizează eficiența operațiunilor de cântărire.


Și la Scaleit sunt disponibile, de exemplu, cântare concepute special pentru utilizarea în abatoare, în condiții specifice de temperatură și umiditate, sau modele destinate fermelor de animale, care necesită o rezistență sporită la coroziune și la uzura generată de acțiunea continuă a diverși factori fizici, mecanici sau de mediu.

Din punct de vedere al diversității, printre cele mai complexe sunt cântarele auto, care se găsesc sub numeroase forme, adaptate dimensiunii autovehiculelor, tipului acestora, amplasării, scopului utilizării și modului de funcționare: poduri basculă, cântare rutiere, cântare osie cu osie, cântare pe șasiu, cântare manipulare containere etc.


Printre cele mai utilizate cântare industriale sunt cele folosite în sectoarele logistic și de producție, precum modelele feroviare și cele tip europalet, destinate determinării greutății mărfurilor paletate: tip U, pe transpaletă, în furca stivuitorului. De asemenea, cântare care duc, la propriu, greul unei afaceri sunt cele de flux (cântare de bandă, de impact, centripetale, pe șnec ș.a.), tip macara (cântare cârlig, suspendate, dinamometre), alături de modele tip platformă, special concepute pentru a face față unor sarcini enorme, un cântar industrial de 1000 kg fiind în categoria ușoară, raportat la cele care gestionează greutăți de ordinul tonelor.


La extrema cealaltă a greutăților măsurate se află cântarele de laborator, capabile de o precizie incredibilă, respectiv balanțele analitice, destinate cântăririi unor sarcini foarte mici, precum și determinării masei și densității unui produs. Acestea sunt modele de nișă, la fel cum sunt și cântarele electronice industriale ATEX, utilizate în zone cu risc de explozie, având un design ce integrează sisteme speciale de protecție.

Ca și prezență, probabil că cele mai întâlnite sunt cântarele de calcul preț, destinate magazinelor și piețelor, având rolul de a ajuta la stabilirea eficientă și rapidă a prețului produselor cântărite, suplimentar fiind prevăzute și cu funcția de eliberare bon.


Cât cântărește afacerea ta?

Fiecare tip de cântar are o întrebuințare specifică, astfel că trebuie să știi exact la ce îți va folosi înainte de a alege un model. Nu prea ai cum să nu găsești la Scaleit cam orice te-ar putea ajuta să desfășori orice tip de activitate, însă trebuie să ții cont de faptul că un cântar electronic industrial de 1000 kg îți poate fi extrem de util într-un depozit, de exemplu, într-o unitate de producție și, în general, în orice proces de logistică, dar mai puțin într-o activitate de vânzare cu amănuntul.

Majoritatea cântarelor industriale sunt aparate voluminoase, fiabile, care suportă greutăți mari. Acestea au un nivel de precizie foarte ridicat, afișând valori extrem de fine în mod constant, cu marje de eroare foarte mici, cu condiția să fie bine calibrate, corect utilizate și întreținute corespunzător.


Tehnologiile de ultimă generație, constant îmbunătățite din punct de vedere al designului, al materialelor din care sunt fabricate, al sistemelor interne, inclusiv al softurilor specifice, reduc la minimum rezultatele eronate, indiferent că vorbim despre cântarele electronice industriale fixe sau mobile.


Utilizate în mod optim, permit eficientizarea proceselor industriale și atingerea unui grad crescut de previzibilitate a rezultatelor, oferind garanția că vei obține mereu același răspuns la cea mai importantă întrebare pentru tine: „Cât?”. Cât produc?, cât livrez?, cât vând?, cât câștig?, cât sunt de productiv?

20 afișări0 comentarii
bottom of page