top of page
  • salut496

Cantarul auto ideal, intre specificatiile tehnice si aplicatiile practice

Actualizată în: Nov 1, 2023


Transportarea mărfurilor ar fi o activitate total lipsită de aplicabilitate practică, dacă nu s-ar putea determina cu exactitate cantitatea acestora. Expedierea pe distanțe tot mai lungi, într-un timp tot mai scurt, reflectă progresele tehnologice întinse pe sute de ani, esențiale funcționării societății moderne, implicând salturi în infrastructură și performanțele mijloacelor de transport, iar cântarele auto au trebuit să țină pasul. Deoarece orice marfă se plătește la cantitate, câștigurile depind de precizia instrumentelor de măsurare. Cu cât funcționează mai mult, mai corect, mai constant, cu cât sunt mai bine adaptate activității desfășurate și cu atât marja de profit este mai mare. Totuși, la fel ca în cazul oricărui alt instrument, eficiența unui cântar rutier este influențată de capacitatea utilizatorului de a-l valorifica optim.


Fă cunoștință cu cântarul auto

Cântarul auto, cântarul rutier sau podul basculă este un instrument de determinare a greutății de mari dimensiuni, utilizat pentru cântărirea autovehiculelor, prin preluarea întregii sarcini a unui vehicul așezat complet pe suprafața sa, respectiv a încărcăturilor acestora, prin compararea rezultatelor între modurile încărcat/descărcat.


Este de la sine înțeles că, înainte să faci o asemenea investiție, trebuie să știi ce cumperi. Cântar auto de 80 de tone, portabil, osie cu osie, platformă pentru cântărirea roților? Indiferent de ce ai nevoie, o documentare prealabilă este obligatorie.


În mod uzual, un cântar pentru tiruri suportă greutăți de până la 80 tone, având un număr de diviziuni de lucru care variază între 10 și 20 kg. Ca și dimensiune, aceste instrumente sunt adaptate standardelor de design din industria mijloacelor de transport de marfă, în general fiind cuprinse între cel mult 18 m lungime și 3 m lățime.


Ca și componente, cea mai importantă piesă a unui cântar pentru camioane - ca, de altfel, a oricărui astfel de instrument - este receptorul de sarcină, cunoscut și ca celulă de sarcină, doză tensiometrică sau traductor de greutate. Este cea care preia fizic greutatea vehiculului și reprezintă principalul pas spre cântarele moderne. Până la integrarea acestei componente, acum aproximativ 50 de ani, cântarele auto erau mecanice, utilizând pârghii și un mecanism de tip balanță.


Acest salt tehnologic spre versiunile electronice a schimbat modul în care se construiesc, montează și utilizează astfel de instrumente de determinare a greutății. Spre exemplu, s-a făcut o trecere covârșitoare spre modelele supraterane, căpătând un înțeles extins și conceptul de mobilitate, odată cu apariția cântarelor auto relocabile.


Îngropat sau suprateran?


Atunci când decizi să îți instalezi un cântar auto, înainte de toate trebuie să stabilești dacă va fi amplasat la nivelul solului sau îngropat. Fiecare dintre aceste două opțiuni are avantaje și dezavantaje, din punct de vedere financiar și logistic, al instalării și întreținerii.


Astfel, un cântar de camion îngropat presupune o investiție inițială mai mare, deoarece implică lucrări de montare extinse. În ceea ce privește mentenanța, ia în considerație faptul că intervențiile sunt condiționate de spațiul restrâns disponibil, cu manevrabilitate limitată. Acest aspect are implicații și asupra securității în muncă a personalului, impunându-se respectarea normelor de protecție aferente.


De asemenea, la montarea în sol trebuie să se țină cont și de eventualele acumulări de apă, prin includerea unui sistem de drenaj eficient. Totuși, cântarele auto moderne de acest tip sunt prevăzute cu guri de vizitare pentru a facilita, la nevoie, accesul la senzorii de greutate, dotați cu protecție specială împotriva infiltrațiilor. Aceste instalații sunt robuste, durabile și precise, datorită stabilității întregului ansamblu.


Pe de altă parte, cântarele de tiruri supraterane se montează mai repede și presupun o investiție inițială mai mică. Și lucrările de întreținere și de reparații, fiind efectuate la suprafață, sunt mai facile, fără a fi necesară respectarea unor norme speciale de protecție și securitate în muncă. În plus, nu se mai pune problema acumulărilor de apă.

Totuși, o basculă cântar la nivelul solului necesită mai mult spațiu pentru instalare și utilizare, iar accesul pe aceasta, spre deosebire de varianta îngropată, se poate face numai în direcția longitudinală, pe cele două rampe speciale.


Așadar, ambele sisteme au avantaje și dezavantaje, care țin de spațiul disponibil, de locul de montare și de personalul care va deservi cântarul auto, la fel cum ambele pot fi la fel de viabile, dacă se respectă corect pașii de montare și normele de utilizare.



Calitatea cântarului rutier și validitatea rezultatului


Indiferent dacă îți este mai util un cântar auto mobil sau unul fix, un cântar auto de 10 tone, 15 tone, 60 sau 80 de tone, există foarte multe oferte care să acopere orice necesități ai avea. Scaleit are opțiuni foarte apreciate de firmele din domeniile logistică, producție sau transport, dublate de lucrările civile conexe executate cu maximă responsabilitate, montarea corespunzătoare fiind esențială pentru funcționarea îndelungată.


Un cântar auto beton CAB, de exemplu, poate fi instalat atât suprateran, cât și îngropat. Este o versiune modulară, cu o durată de viață foarte mare și calități care îl fac ideal pentru utilizarea în medii de lucru dificile. Contribuie la robustețea acestui model caracteristicile anticorozive, structura de rezistență pe bază pe grinzi din laminate de oțel și placă de beton triplu armat, precum și suprafața solidă și anti-derapantă a căii de rulare, alături de sistemul de protecție față de șocurile electrice.


Capacele de vizitare pentru zona celulelor de sarcină facilitează întreținerea și intervențiile de reparații, la fel ca în cazul foarte fiabilelor modele de cântare auto metalice CAM sau al celor din beton comprimat FLX, disponibile și în versiuni certificate CE-M pentru tranzacții comerciale.


Așadar, nu se pune problema de a nu avea de unde alege, însă cum drumul de la teorie la practică este lung, Scaleit te consiliază în privința cântarului rutier cel mai potrivit tipului și volumului de activitate, respectiv condițiilor de lucru.

24 afișări0 comentarii
bottom of page