top of page
  • Alexandra Fodor

CE AVEM NOI AICI? - sau cum repara Scaleit o defectiune de aliniament la un Cantar Feroviar

Ce avem noi aici? Chiar așa, ce avem noi aici? Am fost atât de curioși dar și serioși. Pentru că unde Scaleit apare, rău nu-ți pare!

Avem de reparat o defecțiune de aliniament la un Cântar Feroviar care nu e nici produs și nici montat de Scaleit.


Dacă Gogu, Trandafir și Patraulea erau încurcă-lume, e limpede că noi suntem descurcă-lume.

În filmul ăsta știm cine sunt Gogu, Trandafir și Patraulea: sunt cei care au livrat și montat cântarul respectiv, împreună cu cei care se ocupă de întreținerea periodică a acestuia, evident, tot în varianta de râs. Tot ei sunt cei care au anunțat beneficiarul că în cazul problemei apărute nu se mai bagă!


Și acum, așezați-vă confortabil în fotoliu, cu niște popcorn în poală, că începe filmul!


Mai deunăzi, Scaleit este contactată cu următoarea problemă: un cântar feroviar prezintă probleme de aliniament pe verticală a căii ferate de apropiere. Șina din imediata vecinătate a cântarului a coborat atât de mult încât roțile vagoanelor izbeasc în șina de pe cântar la intrarea pe acesta. Astfel de lovituri conduc la uzura prematură a căii de rulare (șinei), a roților vagoanelor, și poate de asemenea conduce la scoaterea din parametrii funcționali a cântarului feroviar.


Ne-am echipat și ne-am prezentat la locația cu pricina, constatând următoarele: capetele fundației cântarului sunt lăsate cu aproximativ 30 mm, acestea scufundându-se în anii de exploatare a cântarului respectiv, cel mai probabil din cauza unui teren necompactat corespunzător la momentul instalării respectivului cântar.

Cum capetele șinelor de apropiere sunt fixate pe capătul de fundație, acestea au smuls în prima fază plăcile de fixare pe fundație din praznurile de ancorare în beton, iar acum, la trecerea fiecărui vagon, șina cobora față de șina de pe cântar, roata lovind în aceasta din urmă precum un berbece. Se notează și se abordează:

Beneficiarul și cu compania responsabilă cu întreținerea liniei feroviare ne-au solicitat găsirea unei soluții la această problemă.


De la bun început se exclude din discuție soluția refacerii complete (demontare cântar, refacere fundație, montare cântar, reverificarea metrologică a acestui cântar) întrucât implică închiderea liniei respective pentru un interval de timp de aproximativ 1 lună, iar beneficiarul nu își poate permite blocarea fluxului operațional pentru un interval de timp atât de lung. De asemenea, costurile incumbate nu pot fi neglijate.


Soluția alternativă:

1. Operatorul de întreținere linie, închide linia și demontează segmentele de apropiere. Ocazie cu care constatăm uzura aplicată elementelor de fundație după îndepărtarea plăcilor de fixare.



2. Scaleit a fabricat plăci noi de fixare pe elementele de fundație, prevăzute cu găuri de fixare, și a refăcut suprafața de așezare a elementelor de fundație.


3. Noile plăci sunt fixate în elementul de fundație folosindu-se tijă filetată și ancoră chimică.




4. Elementele de prindere ale șinei în zona capătului fundației sunt prinse prin sudură pe o contra-placă, prevăzută cu găuri de trecere pentru tijele filetate ancorate acum în fundație.

Contra-placă executată de – ați ghicit – colegii noștri de la Scaleit!



5. Pentru compensarea golului dintre placă și contra-placă (gol apărut din cauza scufundării capetelor fundației) am folosit plăci metalice realizate pe dimensiunea necesară. Aceste plăci sunt fixate numai de placa de fundație prin sudare.

6. Între timp, liniorii își fac treaba, repun segmentele de șină pe poziție și le fixează pe traverse. Lucrarea este gata!

Mai mult, tijele filetate fixate în fundație și contra-placa mobilă de care este fixat capătul șinei de apropiere permit ajustarea pe viitor cu plăci metalice intermediare, în cazul în care liniorul constată o lăsare subsecventă a elementului de fundație.

Mai departe... puteți uita (cum bine a spus un celebru anonim în viață).



P.S.: Și când te gândești că nici măcar nu este un cântar producție Scaleit! Dar atât producătorul cântarului cât și compania care se ocupă de întreținerea periodică a acestuia au declinat rezolvarea problemei. Așa ceva nu se întâmplă la Scaleit! Pentru că atunci când vine vorba de cântare suntem extrem de serioși!

Cu Gogu, Trandafir și Patraulea, vorba aia, te râzi, da’ cu Scaleit cântărești!


38 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page