top of page
  • Poza scriitoruluiScaleitWebAdmin

IDENTIFICAREA DEFECTULUI UNUI CÂNTAR

Mulți deținători de cântare s-au săturat să vadă facturile tot mai mari pentru costurile reparațiilor efectuate de firma de cântare cu care colaborează. Pare că – de fiecare dată când unul din sistemele lor de cântărire se defectează - acea defecțiune este una foarte complexă, care implică mai multe componente ce trebuie înlocuite. Celula de sarcină (una sau mai multe), cutia de joncțiuni și indicatorul de greutate trebuie înlocuite, toate deodată…


IDENTIFICARE DEFECT CÂNTAR
Intervenție Service Cântar Platformă

Personal, am întâlnit foarte puține cazuri cu defecțiuni ale cântarelor cu mai multe componente defectate simultan. Astfel de cazuri apar în condiții grele de exploatare, cum ar fi cazul cântarelor auto cu trafic intens, curățirii cu jet de apă la înaltă presiune, submersia in apă sau lichide corozive, sau atunci când cântarul este folosit în mod necorespunzător.

De cele mai multe ori, atunci când un tehnician descoperă mai multe componente defecte, este foarte probabil ca acesta să nu fie suficient de sigur asupra cauzei problemei și încearcă rezolvarea acesteia inlocuind componentă după componentă, până la dispariția problemei. Un astfel de technician sosește la client și constată că indicația cântarului nu se stabilizează. ”AHA!”, gândește acesta, ”o celulă de sarcină defectă”. Înlocuiește celula de sarcină și indicația tot nu se stabilizează. Ok… trebuie că este indicatorul de greutate! Acum înlocuiește indicatorul de greutate, dar – surpriză! – indicația cântarului tot nu se stabilizează. Atunci înseamnă că este cutia de joncțiuni. În fine, primește acceptul de a înlocui și cutia de joncțiuni și înlocuiește atât cutia cât și cablul până la indicator. Cel puțin – gândește acesta – o sa pot să îndulcesc ziua clientului la vederea notei de plată, dacă spun că nu facturăm nimic pentru cablul înlocuit…

Povestea de mai sus este destul de des întâlnită. Eu personal am auzit-o de nenumărate ori! Și nu cred că se întâmplă (ei bine, nu cred că se întâmplă întotdeauna) din cauza lipsei de onestitate: pur și simplu tehnicianul vrea să ”dea bine” în fața clientului (și a șefilor săi...) și să rezolve problema pe care a fost trimis s-o rezolve, dar nu este familiarizat cu o procedură de identificare a defectului. Dacă astfel de proceduri ar fi implementate de companiile de cântare, un caz ca cel de mai sus ar apărea foarte, foarte rar.

Un tehnician service ce ajunge la client trebuie să aibă asupra lui sculele și echipamentele necesare remedierii sistemului de cântărire asupra căruia intervine. Astfel, fără a detalia lunga listă cu scule necesare unui tehnicianul asupra lui (chei, șurubelnițe, etc.) tehnicianul de care vorbim ar trebui să aibă un simulator precis de celule de sarcină, un multimetru capabil să măsoare 5 000 MΩ sau să afișeze nano-Seiemens (nS – unitate de măsură a conductanței; 1 MΩ = 1 000/1 nS), o baterie de 9 V (sau o sursă de tensiune 5 ... 15 Vcc), precum și manualele tehnice corespunzătoare sistemului de cântărire de reparat. E de la sine înțeles că tehnicianul trebuie totodată să și înțeleagă felul cum pot fi folosite cele de mai sus pentru a detecta defectul și a-l îndepărta.

Prin urmarea pașilor descriși mai jos, un tehnician (sau chiar utilizatorul final) poate remedia marea majoritate a sistemelor de cântărire de o manieră relativ eficientă. Pașii de mai jos trebuie urmați cu strictețe până la remedierea problemei sau până la epuizarea listei fără determinarea cauzei defectului.

Înainte de a detalia pașii recomandați a fi urmați, câteva sfaturi utile:

  • De reținut că marea majoritate a problemelor care nu apar în mod constant nu se repetă pe durata intervenției asupra cântarului și întregul sistem poate părea că funcționează normal.

  • Este periculos pentru un tehnician service ne-experimentat să cadă în capcana familiarității. Doar pentru că un defect seamănă cu un caz întâlnit anterior, nu înseamnă și că defectul are aceleași cauze. După un timp, experiența acumulată ajută tehnicianul să determine cauzele defectelor apărute, dar acesta trebuie mai întâi să facă determinarea în mod corect, mult înainte de a putea să ”o ia pe scurtătură”.

PAȘI PENTRU DETERMINAREA DEFECTULUI:

  1. Determinați din discuția cu operatorul și personalul implicat care sunt simptomele defectului. Fără o înțelegere completă a disfuncționalității, tehnicianul poate petrece un timp îndelungat pentru determinarea unei probleme imaginare. Uneori, problema constă în așteptările clientului și în faptul că sistemul de cântărire nu poate atinge aceste așteptări, sau poate că operatorul (operatorii) sistemului de cântărire nu sunt instruiți în mod corespunzător privind operarea cântarului.

  2. Examinați cu grijă și în detaliu toate componentele cântarului, notând discrepanțele și deficiențele sistemului: de ex. mizerie sub cântar, gaură în tastatura indicatorului, izolația cablului roasă. Toate acestea pot fi cauze principale ale defectului sau cauze suplimentare la un defect deja existent, cauze care generează confuzie. Remediați (acolo unde este posibil) aceste probleme constatate și re-examinați simptomele.

  3. Verificați configurația și parametrii sistemului și comutatorii interni (dip switch, jumper, etc.) pentru a vă asigura că sistemul este programat corespunzător.

  4. Cele mai multe indicatoare de greutate pot fi configurate (prin parametru soft sau – mai des – prin jumper) să lucreze cu celule de sarcină cu 4 sau cu 6 fire.

  5. Dacă indicatorul de greutate este programat să lucreze cu celule de sarcină cu 6 fire și sunt folosite celule de sarcină cu 4 fire, cântarul nu va funcționa. Unele indicatoare de greutate mai vechi au configurarea programată prin comutatoare de tip dip switch. Dacă acestea (chiar și unul dintre acestea) sunt configurate incorect, cântarul va afișa suprasarcină/subîncărcare sau indicația va fluctua.

  6. Indicatoarele de greutate ale mai multor producători au un jumper care setează semnalul de răspuns la 2 mV/v sau 3 mV/V, jumper care – dacă este setat necorepsunzător – poate face sistemul să nu indice la greutăți mari. Am întâlnit un cțntar care funcționa corect până la aproximativ 36.000 kg dar apoi nu mai afișa greutatea. Am petrecut jumătate de zi căutând ”defectul”.

  7. Unele modele (mai vechi) de indicator de greutate păstrează configurația sistemului într-o memorie volatilă susținută de o baterie. În cazul descărcării acestei baterii, configurația sistemului se pierde la pierderea tensiunii de alimentare.

  8. Indicatoarele de greutate sunt atât de complexe încât este practic imposibil să construim o listă de posibile probleme de configurare. Totuși, dacă indicatorul este calibrat și configurat corect, cel mai probabil o eventuală disfuncționalitate apărută pe parcurs la sistemul de cântărire își are originile în partea electrică a sistemului.

  9. Dacă problema nu își are cauza în configurarea sistemului, atunci deconectați toate acesoriile și opționalele de la sistemul de cântărire: imprimante, calculatoare, PLC, afișaje repetitoare, plăci cu relee, etc. Oricare dintre aceste accesorii poate cauza problema prin răspuns, scurt-circuit, protocol necorespunzător de comunicație sau o pleiadă de alte cauze. Dacă problema dispare, atunci a fost cauzată de unul dintre accesorii. Reconectați accesoriile, unul câte unul, până la reapariția problemei. Atunci ați identificat sursa problemei.

  10. Dacă problema nu a dispărut, conectați indicatorul de greutate la un simulator și verificați-i stabilitatea și liniaritatea. Indicatorul are trebui să aibă o indicație stabilă și, prin varierea simulatorului, valoarea greutății afișată ar trebui să urmeze în mod liniar variația dată de simulator. Dacă indicatorul nu se comportă corespunzător, acesta trebuie reparat sau înlocuit.

  11. Dacă indicatorul este OK, dar defectul persistă, indicatorul trebuie reconectat la cablul cântarului, iar simulatorul trebuie conectat la cutia de joncțiuni. Acest test ne permite să determinăm dacă sunt sau nu defecte la cablul indicatorului de greutate. Cablul poate părea în regulă la o inspecție vizuală, dar poate fi deteriorat sub izolație. În cazul în care cablul nu trece testul și dacă sistemul are protecție la șocuri electrice (eclatori), eliminați eclatorii din circuit (scurt-circuitați-i). Dacă eliminarea eclatorilor a eliminat defectul, înlocuiți eclatorii, dacă defectul persistă, înlocuiți cablul indicatorului de greutate și reverificați sistemul.

  12. (ÎN CAZUL SISTEMELOR DE CÂNTĂRIRE CU O SINGURĂ CELULĂ DE SARCINĂ) Verificați conexiunile și cablul celulei și efectuați teste asupra celulei de sarcină. Dacă este posibil, înlocuiți celula de sarcină. Dacă acest pas duce la remedierea problemei, cauza a fost celula de sarcină. Dacă nici acest pas nu a dat rezultatul scontat, treceți la pasul 19 mai jos.

  13. (ÎN CAZUL SISTEMELOR DE CÂNTĂRIRE CU MAI MULTE CELULE DE SARCINĂ) Deconectați toate celulele de sarcină din cutia de joncțiuni și conectați simulatorul în locul uneia din celulele de sarcină. Verificați indicatorul pentru stabilitatea și liniaritatea indicației. Dacă defectul persistă, înlocuiți cutia de joncțiuni și reverificați sistemul.

  14. Dacă cutia de joncțiuni este bună, verificați celulele de sarcină, folosind următoarele teste:

  15. Legați împreună firele de semnal, excitație și sens și verificați rezistența de izolație a acestora față de ecran. Rezistența trebuie să fie de cel puțin 1 000 MΩ sau o conductivitate de sub 1 nS. Dacă valorile măsurate nu se încadrează în domeniul de valori funcționale, celula de sarcină trebuie înlocuită.

  16. Dacă celula de sarcină trece a de mai sus, conectați celula de sarcină la o sursă de alimentare (bateria de 9 V). Semnalul de răspuns al celulei de sarcină fără încărcare trebuie să fie în jurul a 0 mV. Dacă celula nu poate fi descărcată de sarcină (nu poate fi scoasă din cântar) atunci trebuie neapărat să cunoașteți caracteristica de răspuns maxim al acesteia. De exemplu, o celulă cu răspuns de 3 mV/V va da un răspuns de 27 mV la sarcina maximă pentru o tensiune de excitație de 9 V. Acum puteți efectua o determinare cunoscând greutatea estimată deja aplicată pe celulă și comparând-o cu semnalul dat de aceasta. Dacă răspunsul celulei de sarcină nu se apropie de așteptări, aceasta trebuie înlocuită.

  17. O soluție alternativă la testele de mai sus o reprezintă conectarea câte unei celule de sarcină pe rând până la izolarea celulei de sarcină defecte. Totuși, această soluție alternativă nu funcționează în toate situațiile, întrucât pot apărea limitări sau probleme pe circuitul dinspre indicator.

  18. După testarea celulelor de sarcină și după eventuala înlocuire a celulelor de sarcină defecte, celulele de sarcină trebuie reconectate la cutia de joncțiuni iar cântarul trebuie reverificat.

  19. Dacă, după toate testele de mai sus, sistemul de cântărire continuă să nu funcționeze, reevaluați toate testele efectuate pentru a vă asigura că acestea au fost efectuate corespunzător. Dacă toate testele au fost efectuate corespunzător și problema persistă, contactați departamentul tehnic superior pentru asistență.

Prin urmarea procedurii de mai sus, tehnicianul service poate izola defectul cu promptitudine și într-un mod eficient, având ca rezultat clienți mulțumiți și tehnicieni mai puțin frustrați.


IDENTIFICARE DEFECT CÂNTAR
Intervenție Service Cântar Auto

NOTĂ CĂTRE PROPRIETARII DE CÂNTARE:

Mulți producători ale echipamentelor de cântărire oferă un suport tehnic prompt și profesionist întrucât, atât timp cât echipamentul lor poate fi reparat și întreținut acesta nu va fi înlocuit cu un produs de la competiție. Dacă totuși vă aflați în situația în care producătorul nu poate sau nu vrea să ofere asistență tehnică, trebuie să știți că sunt mai multe companii specializate, care pot oferi servicii de intervenție și suport tehnic în domeniul sistemelor de cântărire. Acestea nu numai că oferă suportul tehnic dorit de dvs., dar pot furniza și piesele de schimb pentru majoritatea echipamentelor de cântărit. La Scaleit overim servicii profesioniste de service și mentenanță cântare și sisteme de cântărire, de la simple intervenții pentru remedierea unor probleme apărute ad-hoc și până la pachete de servicii de întreținere preventivă periodică. Contactați-ne din timp și aflați ce informații sunt necesare la momentul în care veți avea nevoie de asistență. Realizarea unui contract de asistență poate fi benefic acesta asigurându-vă de seriozitatea și buna credință a furnizorului de servicii precum și de promptitudinea serviciilor acestuia.

4.536 afișări0 comentarii
bottom of page